Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Gartner: Se till att användare inte har admin-rättigheter

Gartners forskningschef Lawrence Pingree rekommenderar företag och organisationer att se till att användare inte har admin-rättigheter. Detta för att dämpa effekten av attacker som lurar användare att lämna ut information eller på annat sätt göra systemen sårbara. Detta kan vi läsa i en artikel av CIO Sweden.

En undersökning visar att 84 % av de som jobbar med säkerhet vill ha mer kontroll över personalens Windowsrättigheter. Samtidigt svarar 40 % av dem att över hälften av deras användare har administratörsrättigheter på sina egna datorer, enligt en rapport från Avecto.

45 % av de tillfrågade angav malware-attacker som det största skälet till att de vill minska användandet av administratörsrättigheter i sina organisationer.

Gartner skriver i en rapport* att Microsoft rekommenderar att man tar bort admin-rättigheterna från datorerna, vilket skulle medföra att 90 procent av alla kritiska sårbarheter skulle täppas till utan patchning. Detta betyder att man får en mycket säkrare Windowsplattform som är proaktivt skyddad mot de flesta kritiska sårbarheter.

Vi kan konstatera att det finns mycket att vinna på att se till att användarna inte har admin-rättigheter, samtidigt kan det bli ohållbart då många applikationer kräver admin-rättigheter.

Hur kan man ta bort admin-rättigheter från användarna utan att de får problem och supporten blir överbelastad?

Genom att införa ”least privilege” med ett verktyg som Privilege Guard kan du ta bort alla lokala administratörer och istället ge behörighet till applikationer vilket ger ökad säkerhet, ökad produktivitet och lägre kostander för organisationen. IDG Techworld gjorde nyligen ett test av Avecto Privilege Guard där de rekommenderar produkten (läs testet här).

På IT-säkerhetsseminariet Borderless Windows Security den 14 maj erbjuds möjligheten att lära sig mer om privilege management och vad det innebär för säkerheten samt vilka positiva effekter det får för verksamheten. Där kommer du även lära dig om hur du utnyttjar teknologi som du redan har investerat i som TPM, Bitlocker och Direct Access för att skapa en säkrare IT-miljö med förbättrad användarupplevelse. Info och anmälan

*Hämtat från whitepaper "Desktop Total Cost of Ownership: 2011 update"

För ytterligare information vänligen kontakta:

Markus Arvidsson, Marketing Manager Inuit AB
Telefon: 070-645 01 38
markus.arvidsson@inuit.se   

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Markus Arvidsson

Markus Arvidsson

Presskontakt Marketing Manager Marknadsföring och PR 08-753 05 10

Relaterat innehåll

Relaterade event

Inuit AB - Effektiva och säkra IT-lösningar som förenklar din vardag

Inuit AB är en distributör specialiserad på produkter för drift och säkerhet för IT-system. Huvudfokus för verksamheten är att skapa kundnytta genom ökad produktivitet och säkra IT-plattformar. Lösningarna spänner över områden såsom ITSM-helpdesk, ärendehantering, hantering av klienter och mobila enheter, nätverks- och serverövervakning, molntjänster, IT-säkerhet, IT analytics, Identity Aceess Management och Active Directory.

Inuit AB
Enebybergsvägen 10A
182 86 Danderyd
Sverige